SPORA DEVAM ETME MOTİVASYONU SAĞLAYAN 5 YÖNTEM

, , No Comments
Herkese selam!

Spora başlamakta çoğu zaman sorun yaşamıyoruz. Anlık gaza geliyoruz ya da modumuz yüksek oluyor. Belki iş yükümüzün az olduğu bir dönem oluyor ve ‘’Artık spora başlıyorum!’’ diyoruz. Başlamak sorun değil de devam etmek? Çoğu başladığımız spor girişimine, belirli bir zaman sonra devam edememeye başlıyoruz. ‘’Bugün yapmasam bir şey olmaz, bu hafta yapmasam mı acaba? ‘’derken bir bakmışız, ipin ucu kaçmış. Toplamda 20 kilo vermiş bir insan olarak spora devam etme motivasyonumu arttıran 5 yöntem geliştirdim. Bugün sizlere bu yöntemleri anlatacağım.

Adım Sayar Kullanmak

Gün içerisinde 6.000 ya da 10.000 adım hedefi belirleyip adım sayardan takip etmek resmen bir eğlence gibi geliyor bana. Her ne kadar kendime adım sayan bir saat/bileklik edinememiş olsam da, cep telefonu uygulaması kullanıyorum. Nasılsa telefonsuz tuvalete bile gitmiyoruz arkadaşlar, hadi itiraf edelim. 30-50TL gibi bir bütçeye bile internette (Aliexpress, vb.) ve Teknosa gibi mağazalarda hatta zaman zaman A101’lerde adım sayan bileklikler geliyor. Almak isteyenler buralardan bakabilirler. Bana telefon uygulaması yetiyor.

Biz işyerinde bu adım sayma işini yarışa döndürdük mesela. Masa başı çalışan kişilerin en büyük problemi hareketsizlik ve bu sebeple gün içerisinde ofisin içinde bile turlamaya çalışarak akşam iş çıkış saatine kadar, hedeflediğimiz adım sayısını tutturmaya çalışıyoruz. Akşam herkes kaç adım attığını söylüyor ve en az adım atan cezalandırılıyor.

Bu tarz oyunlarla kendinizi yürümeye teşvik edebilirsiniz.

30 Gün Challenge’ları Uygulamak

Bu da en çok işime yarayan yöntemlerden bir tanesidir. Sürekli olarak arkası arkasına 30 Days Challenge yapmaya çalışıyorum. Zaten challenge’ı yaparken 30 gün isteseniz de ara vermiyorsunuz. 30 günün sonunda da yenisine başlayınca, süreç bu şekilde devam ediyor.

30 Days Challenge’larda Google’dan, Öncesi&Sonrası fotoğraflarına bakmaya bayılıyorum. 30 Gün sonra bu kadar fark mı olacak diye heyecanlanarak ve heveslenerek, yapmam gereken hareketleri tamamlıyorum. 30 gün, bence beyin tarafından kısa bir süre olarak algılanıyor. Ama vücutta fark olması için ise oldukça yeterli bir süre.

Bir de, ömrümün buradan sonraki kısmında spor yapmalıyım gibi insanı strese sokan bir zaman dilimindense, sadece 30 günlük sürece odaklanmak bence stresi azaltıyor.

Sizin Gibi Aktif Olmak İsteyen Bir Arkadaş Edinmek

Yalnız kaldığınız zaman, sporu bırakmaya biraz daha meyilli oluyorsunuz. Ama bir arkadaşınızla spor arkadaşlığı yaparsanız ‘’Yalnız değilim.’’ Ve ‘’Onu yüzüstü bırakmamalıyım.’’ düşünceleri ile spor yapmaya devam ediyorsunuz.

Spor yaparken, isterseniz arkadaşınızla sohbet edersiniz, isterseniz de birbirinize meydan okuyarak aranızda yarış yaparsınız. Tercih sizin.

Pilates ya da Başka Bir Spor Dalıyla Uğraşan Profesyonelleri Takip Etmek

Ben genelde pilates yapan kişileri takip ediyorum. Özellikle Instagram hesaplarımızdan bu kişileri takip etmek bence çok önemli. Sürekli Instagram’a girdiğimiz için, gün içinde onlar spor paylaşımları yaptıkça beynimize kazınıyor ve özeniyoruz.

Bir de hareketler çok kolaymışçasına yaptıkları için, ''Aman nolcak ben de yaparım...'' deyip siz de yapıyorsunuz. Çok keyifli pilates sayfaları var Instagram’da. Mutlaka takip edin.

Instagram dışında Youtube’da da takip ettiğim sporcular var. Rebecca Louise’i çok seviyorum. Enerjisi hep çok yüksek, zaten videolarında sürekli gülümseyin, gülümseyiinnn diyor. Bir videosunu izleyip de yerinden kalkıp spor yapmaya başlamayacak bir insan olacağını sanmıyorum. Ayrıca Youtube’da Ecececomtr, Squatgirl kanallarını çok seviyorum veee tabi ki Ebru Şallı videoları.


Zinciri Kırma

Spora devam etme motivasyon yöntemlerimden sonuncu ise zinciri kırmamak. Youtube’da Barış Özcan’ı takip ediyor musunuz bilmiyorum. Kendisinin 2016-2017-2018 yılları başlarında yayınlamış olduğu toplamda 3 tane ‘’Zinciri Kırma’’ videosu var, bir bakmanızı tavsiye ederim. Kısaca olayı şu: Bir işi istisnasız her gün yapıyorsunuz ve takvimde bunu işaretliyorsunuz. Bir yerden sonra olay, o işi yapmaya devam etmekten çok, 30 gündür- 50 gündür aralıksız bu işi yaptım, hiç ara vermeyeyim düşüncesine geliyor. Zinciri kırmama motivasyonuyla hareket ediyorsunuz, spora devam etme değil. Dikkati başka yöne çekmekte hiçbir zarar yok bence.

Ben takvime işaretleme yerine, ZUI Days isimli bir telefon uygulaması aracılığıyla spor zincirimi takip ediyorum. ZUI Days aslında bir gün sayacı. Hani askerler kaç gün kaldı diye ya da evlenecek olanlar ne kadar zaman kaldı diye uygulamalar indirir ya, o uygulamalardan. ZUI Days, sadece bir etkinliğe ya da olaya kaç gün kaldığını değil, geçmişte kalmış olay ve etkinliklerin de kaç gün önce olduğunu sayıyor. Bu sayede zincire başlama günümü uygulamaya girdiğimde, kaç gündür zinciri kırmadığımı takip edebiliyorum.

Benim sizlere önerilerim böyleydi. Sizin de bana yapacağınız öneriler varsa, yorum kısmına yazmayı unutmayın.


Hoşçakalın ve sporla kalın!

0 yorum:

Yorum Gönder